Okt. 23 8- 16

(Utolsó munka/szerelés kezdése zárás elött 1/2 órával)

GUMIKERESŐ

Nyári gumiteszt 20172017 NYÁRI GUMI TESZT AUTONAVIGATOR ÉS NONSTOPGUMI.HU KÖZÖS TESZT

Itt a tavasz, azaz a nyári gumira váltás ideje. Minden idők legkomolyabb hazai gumitesztjével segítenekaz abroncsválasztásban.


 
Már hatodik éve készítik gumitesztjüket a nonstopgumi.hu csapatával és a helyszínt adó mogyoródi Groupama Tanpályával, de mivel az első teszt téli volt, az idei az ötödik nyárigumiteszt. Céljuk 2012 ősze óta változatlan: hazai valós körülmények között, egzakt mért adatokkal alátámasztott teszt, ha úgy tetszik egy magyar valóságteszt megvalósítása. Ahogyan eddig is, most is valahai rendőrautó Ford Focus Kombikkal mértek, az itthon legnépszerűbbnek számító 195/65 R15 méretben. Ezúttal minden eddiginél több, összesen 25 különféle garnitúrát vetettek össze − másfél nap alatt.


Ahogyan az autópiacon is az újakénál jelentősebb növekedést és számokat mutat az alacsonyabb árszintet jelentő használtak importja, úgy a szintén növekvő abroncspiacon is átlag feletti bővülést hoz az olcsóbb és a négyévszakos abroncsok szegmense, hiszen a szűk pénzből gazdálkodó magyar autós a gumikérdést is a lehető legkevesebb pénzből szeretné megúszni. Erre válaszul az idei tesztbe minden eddiginél több olcsó és négyévszakos abroncsot válogattak be, hogy megtudják, melyikkel érdemes egyáltalán számolni.


Csupán négyévszakos gumiból 8 modell került az idei tesztbe, de a korábbi tesztjeik szerint legjobb egészéves használhatóságot adó Michelin CrossClimate abroncsból egy használt, kétéves, azaz összesen négy (két nyári és két téli) szezonon túl lévő, még kb. 5 mm profilmélységgel rendelkező garnitúrát is teszteltek a teljesen új mellett. Megnéztek egy téliként már életciklusa végén járó, de még 4-5 milliméterrel rendelkező használt prémium téli gumit (amit jó eséllyel sokan "lejárnának") és egy szintén prémiummárkás, éppen 10. évébe lépő és 2-3 mm profilmélységgel rendelkező, azaz az előírásoknak még megfelelő nyári gumit is.
 Minden mérést ötször ismételtek, így összesen 250 alkalommal vészfékeztek. 

 
Voltak abroncsok, amelyeket egészen megviselt a kétszer öt vészfékezés − pedig a jellemző városi tempónál alig nagyobb sebességről kellett megállni. Sok abroncs és sok autós életében nem vészfékez ennyit, mármint tízet sem, nemhogy 250-et, ahogyan ők a teszten összesen. Tehát el kell ismerni, az átlagos üzemnél forszírozottabb próba a gumiteszt, de csak így derülhet fény az abroncsok képességeire. Mivel egy abroncsnak nem csupán tartósnak, hanem rövid fékutat, jó kanyarjellemzőket, alacsony zajszintet és szerény gördülési ellenállást is kell(ene) adnia.
 


Komoly meglepetés: a Goodyear olcsó márkája, a Debica száraz úton fékezhetőségben élre került a friss fejlesztésű Presto HP abroncsával, minden gumijával jól szerepelt a Michelin is. Sereghajtó a használt téli gumi, a Nokian e Line2, meglepetésre a Hankook Ventus Prime3 K125, néhány négyévszakos és a koros nyári.
 

Vizes úton az összesítettben második helyezett Firestone Roadhawk adta a legrövidebb fékutat, a négyévszakos abroncsok közül pedig a Nexen N'Blue 4Season. Az összértékelés szerint legjobb Michelin Energy Saver+ száraz és nedves úton fékezésben is harmadik lett, továbbá nagyon tartós is. A legtöbb négyévszakos, valamint a használt téli és a vén nyári gumi itt is elvérzett.

TOVÁBB


Ami kifejezetten veszélyes lehet, az egy-egy négyévszakos, illetve a kopott abroncs. A jeges-havas jellemzők kivételével téligumitesztünkön is brillírozó Michelin CrossClimate új és erősen használt állapotban is egészen jól vizsgázott, egyedül kopási képével maradt el. Tartósabbnak és vizes úton rövidebb fékutat adónak bizonyult a Nexen N'Blue 4Season, ami egyedüli négyévszakosként tudott jó minősítést szerezni − legalábbis nyári körülmények között. Ha az egészéves használhatóságot nézzük, már a Michelin CrossClimate a nyerő. Ha viszont már az árát is megnézzük, fokozottabb kopását is számításba vesszük, akkor persze belátható: csak a keveset autózóknak és csak az átszerelések megúszása miatt érheti meg, de semmiképp sem fog annyit tudni minden körülmények között, mint nyáron egy jó nyári, télen egy jó téli gumi.
Ugyanakkor vannak nyári gumik, amik a jobb négyévszakosakhoz hasonlóan csak kielégítő eredményt értek el tesztjükön. Érdekes módon ezúttal kopási képe miatt ilyen lett a tavaly második helyezett Continental ContiPremiumContact 5, a Kormoran Runpro B, a Falken Ziex ZE914 Ecorun, a Barum Brillantis 2, a Dayton Touring 2 és a Hankook Ventus Prime3 K125 is.
 


Forrás:autonavigator.hu