Autógumi élettartam: mennyi ideig használható az autógumi?

Az autógumi élettartam függ a gumik minőségtől, a vezetési szokásoktól és az átlagosan megtett távolságtól. Honnan tudható, hogy eljött az abroncs csere ideje? Mit jelent a DOT szám? Mekkora a törvény által előírt minimális profilmélység? Cikkünkben választ kaphat a gumiabroncs élettartam témában felmerülő leggyakoribb kérdésekre!

Autógumi élettartam: mennyi ideig használható a gumiabroncs?

Az abroncsok elhasználódása jelentősen eltérhet. Ezt részben a termékminőség, részben pedig a felhasználási szokások és körülmények indokolják. Az autógumi élettartamra hatást gyakorló tényezők:

  • Gyártási idő: Általános javaslat, hogy 10 évnél idősebb gumiabroncsokat nem érdemes használni. Megfelelő tárolási körülmények mellett is veszítenek minőségükből. A gumi idejének pontos megállapításához a DOT szám ellenőrzése szükséges. Cikkünk későbbi pontján részletesen ismertetjük a DOT szám értelmezését.
  • Gumiabroncs minősége: Az anyagösszetétel és alkalmazott gyártás technológia jelentősen befolyásolhatja a maximális futásteljesítményt.
  • Megtett távolság: Evidens, hogy a nagyobb távolság következtében fokozódik a futófelület kopása. Így azok az abroncsok, amelyeket többet használnak, rövidebb élettartamra számíthatnak.
  • Használati szokások: A vezetési stílus is nagymértékben befolyásolja az abroncsok amortrizációjának mértékét. A magasabb átlagsebesség, gyakori fékezés és egyéb sportos vezetési stílusra jellemző használati szokások fokozzák a kopást.
  • Tárolás: A nem megfelelő tárolás következtében a gumik deformálódhatnak, megsérülhetnek és használhatatlanná válhatnak.
  • Útviszonyok és extrém időjárás: Az egyenlőtlen útviszonyok és magas hőingadozással járó lokális klíma csökkentik az autógumi élettartamát.

Gumiabroncs élettartam: melyek a legfontosabb tényezők?

A gumiabroncs élettartamát számos tényező befolyásolhatja. Az idő előtti elhasználódás elkerüléséért sokat tehet. Az alábbiakban összegyűjtöttük a leghasznosabb tippeket.

  • A gumiabroncs tárolása jelentős hatást gyakorol az autógumi élettartamára. Nem megfelelő tárolással fokozható az idő előtti amortizáció.
  • Egy nemzetközi felmérés szerint az autósok 71%-a a megfelelőtől eltérő guminyomású abronccsal közlekedik. A túl alacsony- vagy magas guminyomás nem csupán szuboptimális fogyasztáshoz, de magasabb amortizációhoz vezet. Ellenőrizze rendszeresen a guminyomást!
  • Kérje szakember segítségét az abroncsok állapot ellenőrzéséhez legalább évente!
  • Használjon az évszaknak megfelelő abroncsokat a gumikopás redukálása érdekében!

Honnan tudható, hogy eljött a gumicsere ideje?

A gumicsere idejének legjobb indikátora a gumi profilmélység. Hazánkban az abroncs profilmélységet a 6/1990. (IV. 12.) KöHÉM rendelet szabályozza. A vonatkozó törvényi előírás szerint a személygépkocsik gumiabroncsainak minimális profilmélysége 1,6 milliméter.

“(4) Az (1) bekezdésben említett járműveken csak olyan gumiabroncsot szabad használni, amelyen a futófelület mintázatának magassága a teljes felületen eléri:
a) az M1, N1, O1 és O2 kategóriájú járműveken a gumiabroncs átmérőjétől függetlenül az 1,6 mm-t; továbbá
b) az egyéb járműveken
ba) a 0,75 métert meg nem haladó átmérőjű gumiabroncsok esetében az 1,6 mm-t,
bb) a 0,75 méternél nagyobb átmérőjű gumiabroncs esetében a 3 mm-t.”

Szakértőink szerint nem érdemes megvárni a törvényi előírásban szereplő mértékű kopást. Az alacsonyabb abroncs profilmélység hosszabb féktávhoz és alacsonyabb tapadáshoz vezet. Javasoljuk, hogy a 3 mm profilmélységnél nagyobb kopású abroncsokat cserélje újakra!

autógumi élettartam

Gyakori kérdések és válaszok autógumi élettartam kapcsán

Gumiabroncs DOT szám: mit jelent a DOT szám?

Gumivásárlás előtt álló személyekben gyakran felmerül a kérdés: mit jelent a DOT szám? A gumiabroncs DOT száma az oldalfalon feltüntetett négyjegyű számsor, amely az abroncs gyártási idejét mutatja. A DOT szám értelmezés egyszerű:

  • az első két számjegy a gyártás hetét mutatja,
  • míg a második két számjegy a gyártás évét mutatja.
  • Például a 0122 DOT szám jelentése a következő: a gumiabroncs 2022 év első hetében készült.

Mennyi az autógumi élettartam években?

Az autógumi élettartam években nehezen meghatározható, hiszen az amortizáció mértékét számos szempont befolyásolhatja. Ilyen lehet a megtett kilométer száma, a vezetési stílus vagy a tárolási körülmények. Általános javaslat, hogy a 10 évnél idősebb gumiabroncsot nem érdemes használni, állapotától függetlenül.

Rövidebb a használt autógumi élettartama?

Rövidebb a használt autógumi élettartama? Általában igen! Amennyiben használt gumi szett vásárlását fontolgatja, fontos, hogy a megfelelő szakértelemmel rendelkezzen. Míg új gumiabroncsok vásárlásakor biztos lehet abban, hogy a megvásárolt termék kifogástalan állapotú, a használt abroncsok vásárlása nagyobb kockázattal jár. Amennyiben nem rendelkezik megfelelő szakértelemmel, válassza az új gumi szetteket inkább.

Gumiabroncs élettartam: hogyan csökkenthető a gumi amortizációja?

A gumiabroncs élettartam megnyújtható a megfelelő karbantartással és használattal. Az alábbiakban összegyűjtöttünk pár hasznos tippet, amely segíthet a gumi túlzott amortizálódásának megelőzésében.

  • Ellenőrizze rendszeresen a guminyomást! Szükség esetén korrigálja a túl magas- vagy alacsony nyomást! Ezzel nem csupán a fogyasztás csökkenthető, de az autógumi élettartama is növelhető!
  • Használjon az évszaknak megfelelő gumi szetteket! A nyári- és téli gumik anyagösszetétele az évszaknak megfelelő és kisebb mértékű kopást biztosítanak!
  • Kérje szakember segítségét a gumiabroncsok állapotfelméréséhez évente! Az Abroncs Kereskedőház Kft. országos lefedettségű szerviz hálózatában minden abroncs csere alkalmával elvégezzük a szükséges vizsgálatokat.

Gumiabroncs élettartam km-ben?

A gumiabroncs élettartam km-ben is meghatározható. Sok tényező befolyásolhatja, hogy azonos körülmények között, mely abroncs képes a legnagyobb távolság megtételére. Ilyen lehet az anyagösszetétel vagy a gyártástechnológia. Amennyiben a gumiabroncsok maximális menetteljesítményére kíváncsi, javasoljuk független és megbízható tesztek felkeresését.

Mennyi a téli gumiabroncs élettartama?

A téli gumik magasabb tapadást biztosítanak csúszós, havas és jeges útfelületeken. Speciális anyagösszetételük és mintázatuk biztonságosabb vezetést tesz lehetővé a téli hónapokban. A téli gumiabroncs élettartama 40-50000 kilométer, amely átlagos vezetési távolság mellett hozzávetőlegesen 5 telet jelent.

Mennyi a 4 évszakos gumi élettartama?

A 4 évszakos gumi élettartama általában 40-50000 kilométer, mivel ezeket az abroncsokat nem cserélik szezononként, így kevesebb ideig használhatóak, mint a téli- nyári gumik.

Válogasson kedvére nyári gumi kínálatunkból, szereltesse át országszerte több, mint 200 helyen.

Ne maradjon le újdonságainkról, akcióinkról, iratkozzon fel hírlevelünkre!